Casa Albayzin

Mountain bike

mtb1Een goede vriend van ons, zeer bekend met Andalusië, verzuchtte ‘dit is Mountain Bike Heaven’, toen we hem op een van onze tochten meenamen. Het klinkt onbescheiden als we zeggen dat we het volledig met hem eens zijn. Vanaf Casa Albayzin rij je recht de bergen in. Je start op 850 meter hoogte, en vanaf daar kun je zogewenst tot 3400 meter doorrijden en alles wat daartussenin ligt. Je kunt redelijk ontspannen routes maken van 20 kilometer en pure enduro tochten van 80 of meer. Je klimt de bergen in over brede zandpistes, venijnige gravelpaden of technische trails. Afdalingen zijn een genot als je van 1800 meter of hoger terugvalt naar 800. Ook hier weer kun je kiezen uit diverse terreinsoorten met uitdagingen op alle niveaus. Het is geen probleem om in Granada goede huurbikes te verkrijgen. Voor routes zijn er vele sites waar je direct GPS tracks kunt downloaden en natuurlijk kunnen wij je ook tips geven over mogelijke tochten.

Een aantal van de tracks die we zelf gereden hebben, hebben we o.a. geupload naar Wikilocs. Om je een voorproefje te geven van wat er zoal mogelijk is, kun je die hieronder raadplegen.
Otura – Cortijuela – Monachil – Cumbres Verdes 68 km, 1800 hoogtemeters

Een pttige route, dat zeker, maar met veel beloningen. De klim naar Cortijuela is lang, maar gaat over een breed zandpad en is niet al te steil. Je gaat onder langs de top van de majestueuze Trevenque, en buigt daarna af naar de rivier de Diéchar. De uitzichten hier zijn spectaculair. Het pad is bezaaid met gravel en grind, dus het is een beetje uitkijken. De Diéchar steek je over middels een recent aangelegde houten brug. Nog een klim en je bent bij El Purche. Een lange afdaling naar Monachil en via Cumbres Verdes terug naar huis. De laatste klim doet wellicht een beetje pijn, maar bij Cumbres Verdes wacht restaurant la Guitarra, waar het eten en drinken uitstekend is.

Otura – Trevenque 42 km, 1300 hoogtemeters

De klim naar de Trevenque is lang, zwaar en prachtig. De laatste 400 meter omhoog gaat over een pad met gruis, grind, gravel, de zogenoemde Arenales. Maar de omgeving doet je alle pijn vergeten, en het deel tussen de Trevenque en Cortijuela is prachtig.

Route Otura – Ermita Vieja 25 km, 800 hoogtemeters

Korte route, met een pittige stijging naar Ermita Vieja (de Oude Kapel). De afdaling over een single track door het bos vereist een dosis techniek en de steile delen voor je in Dilar aankomt vereisen serieuze remmen.