Casa Albayzin

Gevarieerd Granada

In Granada

Iedereen kent Granada natuurlijk van het Alhambra en Sierra Nevada. Dat zijn uiteraard hoogtepunten die je gezien moet hebben als je naar Granada gaat. Maar in en om Granada is nog veel meer te zien en te doen. We krijgen dan ook regelmatig van gasten de verzuchting te horen dat ze tijd te kort zijn gekomen. Om je een beeld te geven van de diversiteit doen we je hier een aantal suggesties aan de hand van bezienswaardigheden, wandelingen, autotrips en andere activiteiten.

Realejo en Campo del Príncipe

Realejo is ‘de andere oude wijk’ van Granada. Niet uit de moorse tijd zoals het Albayzin, maar de wijk bestaat al sinds de Middeleeuwen en telt nog talloze oude gebouwen, pleintjes, kerken etc. Realejo kent een wel heel fraai plein: de Campo del Príncipe, waar ‘s zomers de terrassen druk bevolkt zijn door de Granadino’s, die hier komen genieten van de heerlijke tapa’s die (uiteraard weer gratis) bij je drankje geserveerd worden. Dit is werkelijk een plek om de avond in de nacht te zien overgaan met het geroezemoes van mensen in je oor, de geuren van jasmijn in je neus en een glas rode wijn in je hand. Er is een mooie stadswandeling beschreven (in het Engels) op de volgende pagina.

Bezienswaardigheden buiten het Alhambra

Granada is natuurlijk een stad met een lange en rijke historie. Het Alhambra wordt algemeen gezien als het hoogtepunt van het moorse rijk, dat ineenstortte na de verovering van Granada in 1492 door de Katholieke Koningen. Omdat Granada het laatste moorse bolwerk was, is het ook niet zo vreemd dat je hier een aantal belangrijke christelijke bouwwerken vindt, als het ware in een poging om de moorse cultuur naar de kroon te steken. ‘Een wellustige suikertaart in barok opmaak’ wordt het Cartuja klooster (Karthuizer klooster) ook wel genoemd. En dat is geen verkeerde beschrijving. Je kunt via Google wat foto’s bekijken om de weldaad van het Cartuja enigszins in te kunnen schatten. Wat je er ook van vindt, je zult er in elk geval niet schouderophalend aan voorbij gaan! Niet zozeer de mooiste, maar zeker wel een van de meest relevante is de Kathedraal van Granada. Zoals het een goede Spaanse kathedraal betaamt, is uiteraard ook die van Granada opgetuigd met pracht en praal. Maar het meest bijzondere aan deze kathedraal is wel dat hier de graftombes staan van de Katholieke Koningen (Isabel en Ferdinand), die Granada hebben bevrijd en daarmee de basis legden voor de stichting van de Spaanse natie. Het is niet eens zozeer de estethiek van de locatie, als wel de historische betekenis die dit tot een bijzondere plek maakt.

Omgeving Granada

De provincie Granada kent misschien wel de grootste diversiteit in landschappen van heel Spanje. De hoogste bergtop van het vasteland (Mulhacén) ligt in Granada. Op 30 kilometer afstand daarvan ligt de Costa Tropical. Aan de noordzijde ligt de vruchtbare vlakte (de Vega van Granada) en naar het oosten liggen de Badlands van Guadix.

Erosiewoestijn

Om met dat laatste te beginnen: de Badlands die op ongeveer 30 kilometer van Granada beginnen strekken zich over een lengte van vele tientallen kilometers van het westen naar het oosten uit. De hevige erosie die hier heeft plaatsgevonden maakt dat de landschappen onwaarschijnlijk exotisch en onherbergzaam aandoen. Door sommigen worden de Badlands wel vergeleken met de Grand Canyon in het klein. Rode, gele en grijze rotspartijen in de meest vreemde vormen, doorsneden met grillige kloven die zich een kronkelige weg banen door het landschap. Als er sneeuw op de toppen van Sierra Nevada ligt is het een vreemde gewaarwording dat je aan de ene kant een rotswoestijn aan je voorbij ziet gaan, terwijl je aan de andere kant de witte berghellingen ziet liggen. Bij Zújar is aan de rand van de Badlands een groot stuwmeer aangelegd, wat het contrast nog groter maakt. Er is hier een prima restaurant met een fraai uitzicht op het meer en de bergtoppen. Een prima plek voor een maaltijd, en het eten is er nog goed ook!

Wonen in grotten

Als je doorrijdt naar Guadix, dan kun je daar een relaxed aantal uren spenderen. Guadix is het regiocentrum voor de dorpen ten noorden van Sierra Nevada. Het stadje heeft een mooie kathedraal, maar bovenal is het de moeite waard om naar de grottenwijk te gaan. Van oudsher wonen mensen al in grotten, en in Guadix heeft men een volledige wijk van woningen die geheel of half in de rotsen zijn uitgehouwen. Als je de berghelling op wandelt sta je zomaar ineens oog in oog met een schoorsteen van een onderliggende woning die als het ware uit de grond oprijst. Tezelfdertijd loop je dus ook ineens over iemand’s dak, en wellicht dat van de buurman…

Prehistorie

Zoals we ook al hebben beschreven in de pagina vakantie met kinderen is er in de Badlands een fossielenbank te vinden waar je fossielen van miljoenen jaren oud zo van de bodem kunt rapen. Natuurlijk past hier respect voor de natuur en moedigen we niemand aan om onnodige schade toe te brengen. Maar het blijft een wonderlijke ervaring om op een plek te staan waar ooit prehistorische mosselen leefden, terwijl verderop de dinosaurussen nog rondscharrelden. Voor onze verre voorouders was dit in elk geval ook al een belangrijke regio, getuige de vele hunebedden die je in de buurt van Gorafe kunt vinden. Vanzelfsprekend hebben wij over al deze dingen (en nog veel meer) uitgebreide informatie in het huis beschikbaar.

Foto 2 en 3 Mariska van Dijk